perjantai 15. maaliskuuta 2013

Rahan säästäminen

Kielimatkat eivät ole mitään ilmaisia ja usein vanhemmat myöntyvätkin matkaan sillä ehdolla, että nuori itse maksaa osan siitä. Ja kivahan sitä shoppailurahaakin on olla ihan reilusti;) Kannattaa siis aloittaa säästäminen mahdollisimman ajoissa, mutta toki myöhemminkin aloittaminen on parempi kuin ei ollenkaan. Tässä muutamia säästövinkkejä, joita itse koin hyviksi ja hieman vielä lisää. 

x
  • Arvosta jokaista senttiä ja pyri vähentämään menoja pikkuostosten, kuten kahvilakäyntien ja herkuttelun suhteen. Mieti jokaista ostosta tehdessäsi onko se todella välttämätöntä vai haluasitko mielummin senkin summan käyttää kielimatkalla. 
  • Säästä kesätyöpalkkasi ja lahjarahasi. Voit toivoa rahaa sukulaisilta tai vanhemmilta lahjaksi kaapin perälle jäävien tavaroiden sijaan. He taatusti ymmärtävät kun kerrot mitä varten keräät rahaa.
  • Tarjoudu tekemään pieniä siivous/puutarhanhoito/lastenvahti yms. töitä kotona, sukulaisilla tai naapurilla pientä korvausta vastaan. Voit halutessasi myös jättää lähikaupalle ilmoituksen avustasi.
  • Älä jätä rahoja pyörimään lompakkoosi tai käyttötilille josta ne huomaamatta pikkuhiljaa hupenee. Sen sijaan suosittelen säästötiliä tai  lukittavaa säästöpossua/-lipasta, josta rahojen käyttö on paljon hankalampaa.
  • Pidä kirjaa tuloista ja menoistasi ja aseta itsellesi tavoitteita säästön suhteen. Muistan miten itellänikin oli hirmuiset laskelmat miten saisin tarpeeksi rahaa ja niiden avulla oli paljon helpompi hahmottaa mitä todella pitäis tehdä. :D

Kannattaa myös miettiä, miten voit pitää kulutuksen suht pienenä myös matkalla. Kannattaa ainakin pitää mielessä jonkinlaista laskua, ettei kuluta kaikkia rahoja heti ekalla viikolla. Joitain muitakin juttuja voi miettiä etukäteen, miten voi säästää vähän, esim. ostamalla paikallisen sim-kortin vasta kohteesta, säästät jo hieman. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti